autor
Caroline

Hoe de zon temmen? Antioxidanten en UV-filters in cosmetica producten

Tom de zon is gevaarlijk. Veel mensen worden aangetrokken door haar warmte en schoonheid, maar het is belangrijk om te weten dat we voorzichtig moeten zijn wanneer we naar buiten gaan. Je kunt niet voorkomen dat je in contact komt met de zon, maar je kunt enkele stappen nemen om jezelf te beschermen tegen de schadelijke straling.

Cosmetica producten zoals zonnebrandmiddelen, moisturizers, foundation, oogmake-up en gezichtsmaskers bevatten ingrediënten die je kunnen beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Deze producten bevatten meestal UV-filters die een fysieke barrière vormen tussen uw huid en de zon, terwijl andere producten antioxidanten bevatten die de zonbescherming versterken om schade door vrije radicalen te voorkomen.

Laten we eens kijken naar de twee soorten ingredienten die je in veel schoonheidsproducten zult vinden: UV-filters en antioxidanten.

UV-Filters

Zonnebrandmiddelen, moisturizers, foundations, oogmake-up en gezichtsmaskers bevatten meestal ingredienten die je de kracht geven om je te beschermen tegen de schadelijke ultraviolette (UV) straling van de zon.

UV-filters werken door een fysieke barrière te vormen tussen uw huid en de zon. Deze ingrediënten worden meestal aangeduid als chemische of fysieke UV-filters.

Chemische filters zijn meestal ingrediënten zoals homosalate, octisalate, avobenzone en oxybenzone die je huid helpen om straling te blokkeren. Fysieke filters bestaan uit ingrediënten zoals titanium dioxide en zinkoxide, waarmee je je huid kan reflecteren en versterken om straling te blokkeren.

Antioxidanten

Antioxidanten zijn stoffen die de schade door vrije radicalen in de huid voorkomen. UV-straling kan vrije radicalen creëren die DNA-schade, ontsteking en andere vormen van veroudering veroorzaken, waaronder huidkanker. Antioxidanten fungeren als spongen door vrije radicalen op te vangen, waardoor de schade wordt verminderd.

De meest voorkomende antioxidanten die in cosmetica worden gebruikt zijn Vitamine C en E. Vitamine C heeft bovendien de mogelijkheid om de productie van collageen te verhogen en de elastische vezels in de huid te versterken. Vitamine E is een verzachtende ingrediënt die je huid kan beschermen tegen schade veroorzaakt door UV-straling.

Zonbescherming met en zonder ingrediënten

Laten we eerst eens kijken naar de verschillende soorten zonbescherming die je kunt gebruiken om je huid te beschermen.

Je kunt chemicaliën zoals oxybenzone, titaniumdioxide of zinkoxide gebruiken als fysieke barrière tussen je huid en de zon. Zonbeschermingsfactor (SPF) wordt meestal in eenieder aangeduid als een SPF-nummer.Hoe hoger het nummer, hoe beter kun je je huid beschermen tegen schadelijke straling.

Als je liever geen chemicaliën gebruikt, kun je ook kiezen voor natuurlijke zonbescherming. Dit zijn meestal ingrediënten zoals olijfolie, bijenwas of kokosolie die zijn verrijkt met antioxidanten zoals vitamine E en C. Daarnaast zijn er ook producten zoals kruiden, tomaten en andere natuurlijke ingrediënten die je kunt gebruiken om je huid te beschermen tegen schade door UV-straling.

Hoe de zon te temmen

De volgende tips helpen je om je huid te beschermen tegen schadelijke ultraviolette straling van de zon, zonder de zon schadelijk te maken.

1. Breng meerdere lagen zonbescherming aan

Gebruik meerdere lagen zonbescherming om je huid te beschermen. Kies voor een sunscreen of foundation met een SPF-factor van minimaal 15 en breng meerdere lagen aan. Geef je gezicht ook een extra laagje door een moisturizer of oogmake-up toe te voegen met een SPF-factor.

2. Breng voldoende aan

Gebruik voldoende zonbescherming wanneer je naar buiten gaat. De meeste mensen gebruiken niet voldoende zonbescherming waardoor ze te veel en schadelijke ultraviolette straling blootgesteld worden. Zorg ervoor dat je eerst genoeg crème aanbrengt, dan je make-up kan versmelten met je moisturizer of sunscreen.

3. Herhaal en herhaal

Gebruik elke twee uur zonnebrandmiddel als je de hele dag in de zon bent. Zorg ook voor een goede hydratatie door voldoende water te drinken en veel vochtige producten te gebruiken, zoals toners en essences.

4. Kies voor antioxidanten

Antioxidanten helpen je huid te beschermen tegen vrije radicalen en schade door de zon. Kies voor hydrators, toppers en foundation met ingrediënten zoals vitamine C, vitamine E en geconcentreerde antioxidanten zoals idebenon, melkzuur of Co-Q10 om je huid tegen schade door UV-straling te beschermen.

5. Gebruik natuurlijke ingrediënten

Gebruik natuurlijke ingrediënten zoals olijfolie, bijenwas, kokosolie, tomatensap en kruiden om je huid te beschermen tegen de schadelijke UV-straling van de zon. Dit zijn meestal producten met antioxidanten verrijkt, waardoor ze extra bescherming bieden.

Conclusie

De zon is een prachtig schouwspel, maar het is belangrijk om er voorzichtig mee om te gaan. Hoewel je de zon niet kunt vermijden, kun je stappen nemen om je huid te beschermen met cosmetica producten en natuurlijke ingrediënten. UV-filters zoals titaniumdioxide en zinkoxide bieden je een fysieke barrière, terwijl antioxidanten zoals vitamine C en E je huid tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen beschermen. Door deze tips toe te passen kun je de schadelijke effecten van de zon helpen te verminderen.