autor
Caroline

Verzorging na het zetten van een tattoo. Tips waardoor jouw nieuwe tattoo langer mooi blijft

Een tatoeage is een plaatje of design met elke grootte en vorm die gemaakt wordt door met een speciale naald inkt op de huid aan te brengen. Hoe was je een nieuwe tattoo en hoe zorg je er goed voor? Hoe bescherm je de tattoo tegen de zon? Ik ga alle vragen met betrekking tot het zorgen voor een tattoeage beantwoorden. Ook zal ik je advies geven over het herstellen van de tattoo. Ik ga er in dit artikel vanuit dat je wat problemen ervaart met de tatoeage, ik hoop natuurlijk dat dit niet zo is. Dit zijn mijn tips.

Hoe zorg je voor een nieuwe tattoo?

Als een tattoo aan het herstellen is zullen er korstjes ontstaan. Dit is het moment om een warm en vochtig kompres op de plek van de tatoeage aan te brengen. Doe dit 2-3 keer per dag en laat het kompres ongeveer 5 minuten zitten. In dit stadium kun je beter geen zalf of balsem gebruiken. Het is lastig maar probeer niet te krabben als het jeukt, net als bij de waterpokken. Anders kan je de tatoeage echt verpesten.

Hoe was je een nieuwe tattoo?

Gebruik hiervoor een zachte, vloeibare/antiseptische gel en lauwwarm water om de tattoo mee te wassen. Je kunt de huid drogen met een schone handdoek (van stof of papier), druk dit zacht op de huid. Was de tattoo 2-3 keer per dag.

Als de tatoeage net gezet is kun je beter douchen dan een bad nemen omdat de tattoo dan minder nat wordt. Het is belangrijk om je te realiseren dat een bad of een jacuzzi de tattoo ernstig kan beschadigen. Probeer elke vorm van een bad de eerste 2-3 weken te vermijden.

Met welke producten verzorg je de tattoo?

Ik ga je geen specifieke namen geven van producten. Bekijk de ingrediënten om te zien of een zalf vitamine E bevat. Vaseline is te heftig op een verse wond, het stimuleert de bloedsomloop dus het stimuleert de inktdeeltjes om te bewegen. Daarnaast moet je de tatoeage beschermen tegen de zon met zonnebrand. Als je de tattoo niet wil beschadigen, gebruik dan SPF 50.

De meest voorkomende problemen met betrekking tot tattoos

1. Wat moet ik doen als mijn nieuwe tatoeage niet heelt?

Als het lang duurt voordat de tatoeage geheeld is, als de wond gezwollen is en steeds roder wordt moet je het wassen met warm water (doe dit voorzichtig!) en een antiseptische gel. Breng daarna een dun laagje crème aan. Gebruik hiervoor een crème die helpt bij ontstekingen van de huid. Als je ziet dat de tatoeage meer gaat ontsteken moet je naar de huisarts gaan.

Als je ervoor wil zorgen dat er geen bacteriën bij de tattoo komen kun je de plek afdekken met een verband, steriel gaas of folie. Een open wond is een feest voor bacteriën en een perfecte omgeving voor infecties. Dek de tattoo 2-3 uur af en laat het daarna een paar minuten luchten. Frisse lucht versnelt het herstelproces.

2. Kan ik een tatoeage laten zetten als ik eczeem heb?

Een vriendin van me heeft eczeem. Ze heeft verschillende behandelingen geprobeerd die allemaal geen resultaat opleverden. Ze wilde een tattoo op haar voet maar ze was bang dat de eczeem die ze op andere lichaamsdelen heeft invloed zou hebben op de tatoeage. Een arts vertelde haar dat ze het risico zou lopen om contact eczeem op te lopen na het zetten van een tatoeage. Hij zei ook dat de huidlaesies zich kunnen verspreiden en andere huidgebieden kunnen aantasten, maar dat dit niet bij de tattoo hoeft te gebeuren. Ze kreeg het advies om nog wat testen te laten doen maar in dat stadium adviseerde de arts haar om geen tatoeage te laten zetten.

Hoe denk jij over de verzorging van een nieuwe tattoo? Deel jouw tips in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *