autor
Caroline

Siliconen in cosmetica. Zijn dit slechte of goede helden van persoonlijke verzorging?

Hebben we siliconen nodig in cosmetica? Zijn ze slecht voor ons? Ik nodig je uit om deze blog te lezen, ik zal je de waarheid vertellen over het gebruik van siliconen in schoonheidsproducten.

Herinner jij je het begin van je bewuste huid- en haarverzorging, toen je zocht naar kennis die je in staat stelde goede persoonlijke verzorgingsgewoonten te ontwikkelen? Ik denk dat je als eerst bent tegengekomen dat siliconen slecht zijn voor het haar en de poriën van de huid verstoppen. Dit heb je steeds herhaald, niet? Ik wil het ontkrachten omdat deze zaak complexer is, vandaar dat ik er een blog over schrijf.

Voordat ik de vraag der vragen beantwoord (“Zijn siliconen schadelijk voor ons?”) moet ik je wat basisinformatie geven. Zo wordt het duidelijker voor degenen die niet veel over siliconen weten.

Wat zijn siliconen?

De stoffen die we ‘siliconen’ noemen zijn siloxanen, dit zijn polymeren gebaseerd op siliconen. Deze informatie zegt je weinig waarschijnlijk.

Het feit dat voor ons belangrijk is dat siliconen in schoonheidsproducten gebruikt worden om schoonheidsproducten dichter te maken, beter uit te smeren en glad. Hierdoor maakt een conditioner met siliconen de lokken zo zacht en glad.

Het is het waard om te realiseren dat siliconen gemaakt zijn van hydrofobe moleculen, wat betekent dat ze water afstoten. Dit is een eigenschap waardoor cosmetica met siliconen voorkomen dat het haar gaat pluizen als het blootgesteld wordt aan een hoge vochtigheidsgraad. Make-up producten met siliconen blijven langer goed zitten.

Naar mijn mening is dit de belangrijkste informatie over siliconen, het laat zien wat siliconen zijn en welke eigenschappen ze hebben. Het is nu tijd om er meer in te duiken en te analyseren hoe siliconen werken en of siliconen slecht voor ons zijn.

Hoe werken siliconen?

Als we cosmetica met siliconen gebruiken laten we de siliconen in ons haar en op de huid wonen, waar ze een soort ondoordringbare laag creëren. Hierdoor garanderen siliconen bescherming, niet alleen tegen vochtigheid of andere weersomstandigheden, maar ook tegen UV-straling en zelfs mechanische beschadiging.

Simpel gezegd wordt het haar met siliconen beter bestand en sterker omdat er een beschermend laagje omheen zit.

Dit is de basis van de foutieve overtuiging dat siliconen slecht voor ons zijn. We denken dat deze beschermende laag niet genoeg bescherming bied maar ook voorkomt dat er zuurstof naar binnen komt. We nemen ook aan dat dit beschermende ‘leger’ de huid en het haar overbelast.

Zijn siliconen slecht voor ons?

Zijn onze zorgen onderbouwd? Moeten we gaan voor producten zonder siliconen?

De waarheid is dat de negatieve impact van cosmetica met siliconen een FABEL is die al jarenlang in leven wordt gehouden. Dit is een foutieve overtuiging, als we de siliconen in redelijke hoeveelheid gebruiken hebben ze een positieve invloed op onze huid en ons haar.

Aan de andere kant kunnen we niet ontkennen dat siliconen een negatieve invloed kunnen hebben. Het gebeurt inderdaad dat siliconen het haar overbelasten, ervoor zorgen dat het haar meer verzorging nodig heeft en tegengaat dat voedende stoffen het haar intrekken. Siliconen kunnen de huidporiën verstoppen en bijdragen aan het ontstaan van acné. Dit is waar, maar lang niet altijd het geval.

Je moet je realiseren dat siliconen in schoonheidsproducten het lichaam alleen kunnen beschadigen als:

  • we ze te vaak gebruiken.
  • we er teveel van gebruiken.
  • we ze niet grondig verwijderen.

Hoe zorgen we ervoor dat siliconen geen negatieve impact hebben?

Het is aan ons om te beslissen of siliconen slecht voor ons haar en onze huid zijn, of niet. Als we niet teveel gebruiken, de gebruiksaanwijzing volgen en aandacht besteden aan het verwijderen zijn siliconen echt geen slechte toevoeging aan onze dagelijkse verzorging. Als je ze op de goede manier gebruikt zal het niets dan goeds brengen.

Laat me je aan het eind wat tips geven: Wat kun je doen tegen de negatieve impact van siliconen? Begin met een minder grote hoeveelheid te gebruiken. Overschrijd de minimale hoeveelheid niet, dan zal je een gladde huid en glad haar hebben dat beschermd is tegen beschadiging. Probeer verschillende cosmetica met siliconen niet te combineren. Als je een crème met siliconen gebruikt, gebruik dan make-up producten zonder siliconen.

Het meest belangrijke is dat je regelmatig de huid en het haar reinigt, focus op het verwijderen van de siliconen. Om dit de doen kun je shampoo en gezichtreiniger gebruiken met een sterk wasmiddel. Natuurlijk moet je dit niet dagelijks gebruiken omdat het uitdroging kan veroorzaken. Eens of tweemaal per maand zal helpen om de siliconen resten grondig te verwijderen. Ons haar en onze huid zullen dankbaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *