autor
Caroline

Mijn ritueel na een bad. Hoe houd je de huid zacht en zonder irritaties?

Ik weet zeker dat we het allemaal fijn vinden om een heerlijk warm bad te liggen met lekker ruikend schuim.

Laten we het hebben over het verzorgen van de huid na het nemen van een bad. We weten veel van de positieve effecten van badderen (ontspanning, etc.), maar weinig over de effecten ervan op onze huid.

Genoeg introductie! Let’s get to the point. 🙂

Ontspannend bad vs snelle douche

Er zijn twee groepen mensen: fans van een lange badsessie en fans van een snelle douche (alleen om op te frissen, geen tijd te verdoen).

Ik behoor zonder twijfel tot de eerste groep. Ik vind dat het nemen van een bad veel voordelen biedt en we dit niet moeten overslaan. De grootste voordelen van het nemen van een bad:

  • Ontspanning voor ons lichaam en onze ziel: een bad heeft een aromatherapeutisch effect. Het verlicht stress en ontspant de spieren.
  • Hydratatie boost, voedingsstoffen en reparatie, zolang we de juiste ingrediënten (oliën) toevoegen en de huid na het bad goed verzorgen.
  • Detox van het lichaam. Het bad reinigt de huid en helpt om gifstoffen uit het lichaam weg te halen.
  • Minder cellulitis en minder veroudering, doordat de bloedsomloop en lymfestroom gestimuleerd worden in warm water en toegevoegde ingrediënten.
  • Is een bad het waard?

JAZEKER! <3

Ik heb de douche verruild voor het bad omdat ik hou van de me-time die ik dan ’s avonds heb. Ik ben me er wel van bewust dat een badsessie ook nadelen heeft.

De tijd die ik spendeer in bad is zo fijn en vredig dat ik alles kan vergeten en uiteindelijk de hele avond in het water lig te weken. Het is echt een ‘dief van de tijd’. Je kunt wat trucjes toepassen om eerder uit bad te komen (zoals het openlaten van de deur. Hierdoor koelt het water sneller af en word je sneller gedwongen om uit bad te gaan).

Veel mensen die nooit in bad gaan zeggen dat regelmatig badderen de huid uitdroogt. Dit is waar, als je het lichaam niet goed verzorgd als je uit het water komt!

Huid na een bad: de vijf-minuten regel

Waarom droogt de huid zo snel uit na het nemen van een bad? Dat is het effect van water verdamping. Tijdens een bad wordt de bloedsomloop gestimuleerd. Hierdoor staan de poriën open, dit leidt tot waterverlies. Het zal je misschien verbazen maar het water in het bad zorgt niet voor uitdroging van het lichaam.

Heb je weleens gehoord van de vijf-minuten regel? Ik denk het niet. Ik kende hem ook niet maar het is erg belangrijk: de minuten na het verlaten van het bad zijn belangrijk.

De regel houdt in dat je meteen huidverzorgingsproducten aanbrengt als je uit bad stapt en de huid hebt afgedroogd. Met ‘meteen’ bedoel ik binnen vijf minuten, dit is de tijd dat het water gaat verdampen. Onthoud deze regel!

Hoe zorg je voor de huid na het nemen van een bad?

Ontdekt mijn geteste en bewezen oplossingen om een extreem droge huid na het nemen van een bad te voorkomen. Naast verzorgingsproducten zijn er ook andere dingen die je kunt doen.

1. Temperatuur van het water

Het eerste waar je aan moet denken is de temperatuur van het water. Onthoud dat een heet bad niet voordelig is voor de huid omdat de huid hierdoor sneller vocht verliest. Als je achteraf geen problemen met uitdroging wil, neem dan een koel bad. Dit stimuleert de bloedsomloop, verstevigt de huid en houdt het jong zonder de natuurlijke hydrolipidenlaag te beschadigen (deze beschermt tegen vochtverlies).

2. Zacht afdrogen

We drogen ons vaak hardhandig af, dit irriteert de huid. Waarom? Omdat we niet weten hoe we de huid af moeten drogen na een bad. Vaak wrijven we enthousiast om onszelf op te warmen na het verlaten van het bad. Dit stimuleert de bloedsomloop maar verwijdert helaas ook de beschermende laag. Daarnaast irriteert het de huid.

3. Hydraterende balsem/lotion

Vergeet hydraterende producten niet.. dit kan je favoriete balsem zijn, een lichte lotion of crème. Je kunt ook je eigen mix maken met bijvoorbeeld hyaluronzuur, honing en yoghurt. Het is belangrijk dat jouw product huidvriendelijke hydraterende middelen bevat die watermoleculen aan de huid binden. Onthoud ook de vijf-minuten regel!

4. Behandeling met olie

Tot slot een eenvoudige maar super effectieve behandeling die je thuis kunt doen: massage met olie. Door jouw lichaam op deze manier te verwennen stimuleer je de microcirculatatie, verbeter je de elasticiteit en verminder je cellulitis. Het geheim tot succes is het gebruik van een olie van goede kwaliteit, bijvoorbeeld een koudgeperste, ongeraffineerde en 100% plantaardige argan- of amandelolie (voor gevoelige huid). Deze fijne therapie met olie is mijn favoriete stap. Mijn lichaam wordt er zacht en glad van en mijn huid voelt niet meer strak of geïrriteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *